RECEPT: PONDKOEKCAKES MET TOPPING VAN WITTE CHOCOLADE GANACHE EN HARDE KARAMEL

Omdat het bijna Valentijnsdag is heb ik deze keer een lekker zoet recept opgeschreven. Een paar jaar geleden heb ik dit voor mijn Valentijn gemaakt en dat viel heel erg in de smaak!

De cakes worden gemaakt van pondkoek deeg. Pondkoek is waarschijnlijk wel het meest bekende streekproduct van Terschelling. Dit recept komt van mijn opa (van Terschelling) en hij heeft dit zijn hele leven altijd voor iedereen gebakken. Gelukkig is zijn receptuur bewaard gebleven en heb ik de traditie kunnen overnemen!

Voor vegans: de koemelk producten kunnen prima met vegan varianten kunnen worden gemaakt. Dit heb ik zelf eerder gedaan en het resultaat is er zeker niet minder om. Gebruik bij de pondkoek alleen wel iets meer boter, want plantaardige melk is meestal een stuk minder vet dan volle melk.

INGREDIËNTEN:

PONDKOEK

500 GRAM BLOEM
350 GRAM BRUINE BASTERDSUIKER
1/2 PAKJE BOTER
150 MILLILITER VOLLE MELK
1 1/2 EETLEPEL KOEKKRUIDEN
1 THEELEPEL BAKPOEDER
SNUIF ZOUT

WITTE CHOCOLADE GANACHE

250 MILLILITER SLAGROOM
200 GRAM WITTE CHOCOLADE

HARDE KARAMEL

100 GRAM KRISTALSUIKER
4 EETLEPELS WATER

BEREIDING:

PONDKOEK

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar zodat alles goed is verdeeld. Smelt in een steelpan de boter en laat het afkoelen. Giet vervolgens de gesmolten boter en de koude melk bij de droge delen en meng het met een (hand)mixer met deeghaken. Het originele recept voor pondkoek stelt dat het deeg een stopverf-achtige consistentie moet hebben. Het mag dus een vrij soepel deeg worden dat net niet meer plakt aan je handen. Is het deeg nu nog te nat? Voeg dan nog wat bloem toe. Is het deeg te droog (en korrelig)? Doe er dan nog een scheutje melk bij.

Verdeel, als het deeg klaar is, het deeg in 16 gelijke delen. Druk deze dan in ingevette cupcake bakvormen, zorg ervoor dat de je alles goed aandruk in de randen. Heb je nou geen cupcake bakvormen? Maak dan kleine poffertjes van ongeveer 3 cm dik. Plaats de cakes nu in een voorverwarmde oven van 200 graden. Bak deze eerst 10 minuten bovenin de oven. Daarna mogen de cakes naar onderin de oven worden verplaatst en bak je ze nog 15 minuten op 180 graden. Check met een satéprikker of ze gaar zijn. Haal ze als ze gaar zijn uit de oven en laat ze afkoelen.

WITTE CHOCOLADE GANACHE

Verwarm 100 gram van de slagroom in een steelpan tot het kookpunt. Hak ondertussen de witte chocolade fijn, doe het in een mengkom en giet de hete slagroom eroverheen. Laat dit een halve minuut staan en roer het geheel met een garde totdat er een zeer gladde massa ontstaat.

Doe de rest van de slagroom in een andere kom en klop dit helemaal stijf. Als het chocolademengsel afgekoeld is schep je dit door de opgeklopte slagroom totdat het goed gemengd is. Let wel op dat je dit met beleid doet zodat het geheel luchtig blijft. Giet vervolgens alles in een spuitzak en laat dit minimaal een uur in de koelkast opstijven. Het moet zo stijf worden dat het stevig blijft na het opspuiten. Als je te weinig geduld hebt, dan krijg je druipers (net zoals op de foto..)

HARDE KARAMEL

Verwarm voor de karamel de suiker en het water in een steelpan. Dit mag op hoog vuur. Ga door met verwarmen totdat je met een thermometer 170 graden meet, of totdat het lichtbruin kleurt. Dit kan wel een minuut of 10 duren, dus je moet een beetje geduld hebben. Als het mengsel heet genoeg is geworden giet je het op een met bakpapier beklede ovenplaat (of een ander plat object). Smeer het mengsel zo dun mogelijk uit. Hoe dunner de karamel uithardt, hoe beter je het kunt breken. Daarnaast wil je natuurlijk niet je tanden erop stukbijten! Laat de karamel minstens een kwartier op kamertemperatuur uitharden.

Als je alles klaar hebt kun je beginnen met opmaken. Haal de pondkoekjes uit de vormen en spuit de ganache op de bovenkant. Breek de karamel in stukken, decoreer de pondkoekjes hiermee en genieten maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s