RECEPT: BIERSTOOF BAPAO MET CHILISAUS VAN POMPOEN

Dit keer niet zo veel geouwehoer zoals in mijn vorige (k)ookinspiratie, want we gaan dit keer echt koken! Geheel in lijn met mijn visie heb ik hier een recept voor jullie dat is gebaseerd op de Indonesische (oorspronkelijk Chinese) keuken, want het wordt in dit geval hoofdzakelijk gemaakt met ingrediënten van hier.

Dit recept is met vlees, maar als je het vegetarisch/veganistisch wilt maken, vervang het vlees dan door een knolselderij met een eetlepel miso en verkort de stooftijd met een uur.

Het is vrij veel werk om dit allemaal te maken en het kost voor elk onderdeel ook vrij veel tijd, dus begin op tijd met koken! Als je de stoof een dag van tevoren maakt is deze ook nog eens lekkerder. De hoeveelheid stoof die hieronder beschreven staat is trouwens erg ruim, maar stoof is natuurlijk ook heel erg lekker als ‘bock-pie’, of met gekookte aardappelen, zuurkool en stoofpeertjes!

Ingredienten:

Bierstoof

500 gram runderriblappen
Roomboter/scheutje olie
Ui
Knoflook
Wortel
Pastinaak
Stevig bockbiertje (zoals de Napoleon dubbelbock van De Helderse Jongens)
Eetlepel bloem
500 milliliter goede bouillon

5 pimentkorrels
2 laurierblaadjes
Worchestershiresaus
Peper/zout

Chilisaus

½ butternutpompoen (door de lengte gesneden)
2 gedroogde pepertjes (gebruik voor meer pit andere of meer pepers!)
200 milliliter water
200 gram suiker
50 milliliter azijn
2 tenen knoflook
Maïzena

Bapao
(voor 16 middel-kleine broodjes)

250 gram bloem
½ zakje instant gist
4 gram zout
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zonnebloemolie
150 milliliter lauwwarm water

Bereiding:

Bierstoof

Snijdt het rundvlees in dobbelstenen van ongeveer 3 cm, snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijdt de wortel en pastinaak in even grote stukken als het vlees. Meng de bloem door het vlees.

Zet een braadpan op het vuur en laat heet worden. Smelt een flinke klont boter met een scheutje olie en braad het vlees in delen mooi bruin. Zorg ervoor dat de pan niet overvol met vlees is als je gaat bakken, anders bakt het vlees niet goed. Leg het vlees apart en bak in dezelfde braadpan de ui. Gebruik nog wat boter en olie als dit nodig is. Als de ui glazig is, kunnen de groenten en de knoflook erbij. Laat even meebakken. Giet dan het biertje en vervolgens de bouillon erbij, roer ook goed over de bodem. Voeg de pimentkorrels en het laurier toe. Laat het geheel nu ongeveer drie uur op een vlamverdeler zachtjes stoven, laat het deksel er de eerste twee uur half op en haal het er daarna af. Roer zo nu en dan wel goed over de bodem en voeg als het nodig is een beetje water toe.

Als het vlees uit elkaar valt, helemaal smeuïg is geworden en het geheel wat is gekaramelliseerd is het klaar. Breng het nog op smaak met flink wat worchestershiresaus, peper en eventueel nog wat zout.

Chilisaus

Zet de oven aan op 180 graden. Leg de pompoen op een bakplaat met baksilicoon of bakpapier en besprenkel met olie en een beetje zout. Bak deze in minimaal een uur gaar, totdat deze helemaal gekaramelliseerd is. Schep dan met een lepel het vruchtvlees eruit. Zet een steelpannetje op met het water, het pompoenvruchtvlees, de knoflook en de gedroogde pepertjes en breng aan de kook. Voeg dan de suiker en azijn toe en maal het fijn met een staafmixer. Kook verder totdat de suiker is opgelost.

Leng een paar eetlepels maïzena aan met water in de verhouding 1 op 1. Giet steeds een klein scheutje bij het chilimengsel en laat dit doorkoken. De chilisaus wordt nog flink dikker als deze afkoelt, dus stop echt met maïzena toevoegen als de saus al iets dikker wordt, maar er echt nog niet is. Zelf ga ik hier meestal de mist in!

Bapao

Voeg voor het deeg de gist bij het water. Zorg ervoor dat het water niet warmer is dan 37 graden, anders werkt de gist niet meer. Laat dit ongeveer 5 minuten staan totdat de gist is geactiveerd. Doe de bloem in een mengkom en giet het gistmengsel en de olie erbij. Voeg nadat alle ingrediënten zo goed als gemengd zijn het zout erbij. Meng het met een mixer met deeghaken voor 10 minuten. Het deeg hoort plakkerig te zijn, zodat het bij het vouwen goed aan elkaar blijft plakken. Leg een vochtige theedoek over de mengkom en zet het deeg minimaal een uur op een warme plek om te rijzen. Bijvoorbeeld in een dichte oven met een glas kokendheet water ernaast.

Als het deeg goed is gerezen (twee keer zo groot, laat anders nog even rijzen), verdeel je het deeg op een bebloemde werkbank in 16 gelijke delen en draai je er bolletjes van. Druk een bolletje plat met je vingers tot pannenkoekjes van ongeveer 8-9 cm in doorsnede. Doe dit zo dat de randen wat dunner zijn dan het midden.

Leg een eetlepel van de iets afgekoelde stoof in het midden van een deegje en vouw het dicht tot een bal en druk de randen aan totdat het aan elkaar plakt. Leg het dan met de vouw naar beneden op een bakpapier op een bakplaat. Laat als je genoeg broodjes gevouwen hebt deze nog minimaal een half uur rijzen op een warme plek met een vochtige theedoek er overheen. Knip dan de broodjes van los van elkaar, maar laat het bakpapier eronder zitten.

Nu zijn ze klaar om gestoomd te worden. Heb je een stoompan, stoom ze dan daarin. Heb je geen stoompan? Neem dan een gewone pan waar je ook aardappelen in kookt, vul deze met een kleine laag water zoals bij een ‘echte’ stoompan, leg hier dan een ovenrooster (zo’n ronde) op en gebruik een andere pan als deksel. De bapao’s zijn na 10 minuten stomen gaar, zorg er wel voor dat je niet te veel broodjes per keer stoomt zodat elk broodje aan alle kanten in contact staat met hete stoom. Klaar en genieten maar! En vergeet de chilisaus niet..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s