MET LIEFDE VOOR MOEDER AARDE DE GOEDE DINGEN GOED DOEN

Het is alweer 2021, het is snel gegaan; de tijd was afgelopen jaar, zoals altijd, goed in zijn eigen tempo bepalen. 2020 is het jaar dat De Jutterskeuken het licht zag. Tijdens de opstartfase van mijn bedrijf zag ik een documentaire van VPRO Tegenlicht die mij inspireerde, die mij energie gaf en die mij het zelfvertrouwen gaf dat ik met De Jutterskeuken iets goeds neer zou zetten: Goed Geld Verdienen.

De start van het nieuwe jaar is, na al dat oliebollen bakken, ook altijd een goed moment voor goede voornemens. En niet zomaar goede voornemens, want uit deze documentaire heb ik, ter inspiratie voor iedereen, een aantal goede voornemens gehaald waardoor je écht iets goeds kunt betekenen voor de wereld!

De documentaire laat zien op welke manier bedrijven bij kunnen dragen aan een betere maatschappij en wereld: namelijk door het loslaten van de focus op winst voor de waardebepaling van het bedrijf. Dit klinkt misschien vrij ingewikkeld, maar ik ga uitleggen hoe dat werkt. Ook ga ik uitleggen waarom ik hierdoor werd geïnspireerd bij het opzetten van De Jutterskeuken.

het bedrijfsleven is een krachtige vorm van activisme

Melanie Rieback, Radically Open Security

De documentaire begint met beelden van de ramp in Bangladesh, waar op 24 april 2013 in de hoofdstad Dhaka een kledingfabriek van acht verdiepingen instortte met 1200 doden als gevolg. De ramp wordt hier “het 9/11 van het van het kapitalisme” genoemd. Doordat de kledingfabriek, die kleding maakte voor de westerse markt, zo weinig betaald kreeg door hun opdrachtgevers, werd er geen onderhoud meer gepleegd aan het pand en stortte het uiteindelijk in. Doordat wij, als consument van de kleding die daar werd gemaakt, in zo goedkoop mogelijke kleding willen lopen en de modemerken die hun kleding daar lieten maken zoveel mogelijk winst willen maken, heeft deze ramp kunnen gebeuren. Dit proces; van goedkope prijzen voor de consument met maximale winst voor de bedrijven, is volgens de documentaire een gevolg van het zogenoemde turbokapitalisme.

Het turbokapitalisme ontstond eind jaren ’70 nadat de econoom Milton Friedman opperde dat winstmaximalisatie de focus van bedrijven moest worden. Fabrieken werden naar andere werelddelen verplaatst en op de hoeveelheid uitstoot van schadelijke stoffen werd niet meer gelet. Gevolg: de aarde gaat naar de kloten (sorry, ik kan het niet anders omschrijven) en een groot deel van de wereldbevolking leeft en werkt onder erbarmelijke omstandigheden om de mensen in het westen van luxe en weelde te voorzien. Maar het kan ook anders. In de documentaire komen een aantal ondernemers aan het woord die op een ‘bewustere’ manier ondernemen. 

WAT WIJ ZIJN GAAN DOEN IS HET EIGENDOM OVERHEVELEN IN EEN STICHTING [..] WAARDOOR HET ER NIET MEER TOE DOET HOEVEEL HET WAARD IS VOOR DE VOLGENDE ONDERNEMER DIE WIL INSTAPPEN..

Hans van den Broek, The Shore

Een van deze ondernemers is Hans van den Broek, die strandtent The Shore op het strand van Scheveningen runt. Om zijn concept – duurzaamheid, kwalitatief goed eten en persoonlijke aandacht – te waarborgen heeft hij het bedrijf ondergebracht in een stichting zodat het onverkoopbaar is geworden.

Ondernemer Melanie Rieback zette een “non-profit consultancybedrijf in computerbeveiliging” op, Radically Open Security, waarbij alle winst naar goede doelen gaat. Omdat het bedrijf als niet-commerciële organisatie actief is in een commerciële markt, krijgt ethiek volgens Rieback marktwaarde. Rieback ziet het bedrijfsleven daarom ook als een krachtige vorm van activisme. Met haar bedrijf dwingt Rieback om andere bedrijven ook over ethiek te laten nadenken en dit te incorporeren in hun bedrijfsvoering en productie. In onderstaande video legt ze haar theorie haarscherp uit.

Maar hoe past de filosofie van De Jutterskeuken binnen dit verhaal? Zoals de titel van dit verhaal al zegt, wil ik “met liefde voor moeder aarde de goede dingen goed doen”. Uit eten gaan blijft een luxeproduct, maar in alles wat ik doe probeer ik mij bewust te zijn van de keuzes die ik heb en op welke manieren ik zo min mogelijk schade toebrengen aan moeder aarde. Zo zijn alle ingrediënten die ik gebruik biologisch, probeer ik zo min mogelijk ingrediënten van ver weg te halen en doe ik zoveel mogelijk mijn inkopen direct bij de boer of bij kleine ondernemers in de buurt. Verder heb ik als werktelefoon een Fairphone en laat ik mijn drukwerk afdrukken op papier met bloemzaadjes erin om afval te beperken. 

De keuzes die ik hierboven beschrijf zijn niet gebaseerd op het maken van zoveel mogelijk winst. Niet-biologische producten zijn een stuk goedkoper dan biologische producten, in bulk bestellen bij de groothandel scheelt aardig wat geld en papier met zaadjes erin kost bijna twee keer zoveel als regulier drukwerk. Dat ik hiermee meer kosten maak heeft twee ‘nadelige’ gevolgen op financieel vlak: om zelf wat over te houden moet ik hogere prijzen vragen dan een collega die niet biologisch inkoopt en ondanks die hogere prijzen zal ik ook een kleinere winstmarge hebben op de verkoop van mijn diensten. Maar deze ‘nadelen’ wegen niet op tegen de nadelige gevolgen voor mens en milieu.

Hoe zit het dan met die goede voornemens? En hoe help je bedrijven om ‘goed’ geld te verdienen? Heel simpel; het is eigenlijk één enkel groot goed voornemen: kies bewust! Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van dingen waar je op kunt letten:

  • Koop zoveel mogelijk van je boodschappen biologisch en als het kan biologisch-dynamisch. Het kost wat meer, maar naast dat het beter voor de aarde is, zijn de producten vaak ook nog eens van een veel betere kwaliteit en dus lekkerder!
  • Kies bewust waar je boodschappen doet. Besef je namelijk dat als je bij de Albert Heijn biologische producten koopt, je met dat geld investeert in een bedrijf dat heel erg veel niet-biologische producten zoals ‘kiloknaller’kip verkoopt. Daarmee investeer je dus indirect in de bio-industrie. Als je biologische groenten of vlees bij een lokale boer of kleine bio-winkel koopt, omzeil je dit probleem. Hierdoor dwing je grote supermarktketens ook om steeds meer biologische producten te gaan verkopen.
  • Denk na bij alles waar je geld aan uit wilt geven of het de beste keuze is voor mens of milieu. Dit is moeilijk en soms is er ook gewoon geen goede keuze beschikbaar. Zo wil ik mijn kokskleding van ecologisch katoen, maar de enige ecologische kokskledinglijn is opgedoekt – gat in de markt dus! Dit zou ik op kunnen lossen door zelf op zoek te gaan naar stof en dit door een kledingmaker tot kokskleding te laten maken. Dit kost waarschijnlijk veel meer geld en tijd, maar hiermee support ik wel een lokale onderneming en kan ik ecologische stof kiezen die niet door kinderhanden is gemaakt.

Voor het komende jaar wens ik jaar iedereen veel gezelligheid en de beste wensen toe. Kies bewust, en vergeet niet naar Goed Geld Verdienen kijken en laat je inspireren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s