RECEPT: INGEMAAKTE OOST-INDISCHE KERS

Er was eens: het goede idee om Oost-Indische kers te zaaien in onze achtertuin. Heel erg leuk natuurlijk, want naast de mooie ronde felgroene bladeren en prachtige oranje bloemen in de zomer zou hij ook eetbaar te zijn. En eigenlijk wil ik stiekem alleen maar planten in mijn achtertuin die eetbaar zijn. De kers begon erg liefelijk op te groeien en gaf aan alle andere planten om zich heen volop de ruimte.

Totdat de zomer zijn intrede deed en de zon onze liefelijke Oost-Indische kers zoveel zelfvertrouwen gaf dat hij werkelijk waar ontplofte! Alles werd aan de kant gedrukt en het hele moestuinvak werd alleen nog maar gevuld met onze vriendelijke vriend. Toen kwam de herfst en uiteindelijk de winter, wat in theorie zou betekenen dat de plant het niet zou overleven, of in ieder geval het zwaar zou krijgen.

Niets was minder waar en de plant ging gestaag verder met groeien, ook buiten het moestuinvak. In het voorjaar waren we het dan ook zat en hebben we de plant helemaal teruggesnoeid tot het formaat van de liefelijke Oost-Indische kers waar we een jaar eerder zo blij mee waren.

Gelukkig is deze plant bijna in zijn geheel eetbaar: ik had een leuk project en alleen de stevige hoofdtak belandde op de composthoop. Want er is niets dat mij verdrietiger maakt dan het moeten weggooien van nog goed te eten plantenresten, zonde!

Van de tante van mijn vrouw kreeg ik de tip om het snoeiafval in te maken. Dit doe ik dan ook regelmatig. Het resultaat is heerlijk bij rijstgerechten of bijvoorbeeld op een broodje met pindakaas en sambal. Er staan geen hoeveelheden bij de ingrediënten omdat het afhangt van hoeveel je wilt inmaken.

INGREDIËNTEN:


BLADEREN MET STEELTJES VAN DE OOST-INDISCHE KERS
APPELAZIJN
SUIKER
ZOUT
MOSTERDZAAD
KANEEL
PIMENT
VERSE BONENKRUID
VERSE ROZEMARIJN

Ontsmet als eerste lege potten en deksels met kokend water. Was de bladeren van de Oost-Indische kers. Hier mogen ook gerust wat bloemen tussen zitten, want dat kleurt erg mooi. Zet een pannetje op het vuur met het appelazijn (of welke azijn je lekker vindt, het maakt niet zoveel uit). Het moet genoeg azijn zijn om de potten te kunnen vullen. Als het water warm wordt kun je de suiker toevoegen en al roerend laten oplossen totdat het geheel aan de kook is. Voeg zoveel toe als je zelf lekker vindt: proeven dus! Als alles de gewenste zoetheid/zuurheid heeft, kan de pan van het vuur.

Vul dan de ontsmette potten met een eetlepel van elke specerij, een flinke snuif zout, een flinke tak van zowel het bonenkruid als de rozemarijn en prop dan vol met de bladeren van de plant. Ik gebruik bonenkruid en rozemarijn omdat ik daar veel van heb staan in mijn tuin, maar gebruik vooral wat je hebt staan of wat je lekker vindt! Druk alles goed aan en blijf vullen totdat er echt niets meer bij past. Giet vervolgens het azijnmengsel in de gevulde potten tot net onder de rand. Draai de deksels op de potten en zet ze op de kop in een bad van net gekookt water voor een half uurtje. En klaar!

De inhoud is nu ongeveer een half jaar houdbaar in de potten, dus vergeet niet om ze te labelen met de datum.

Van de zaden van de Oost-Indische kers kun je trouwens ook ‘armeluis’ kappertjes maken. Pluk de zaden en week ze voor een dag of drie in een bak met flink gezouten water. Spoel ze daarna af en doe ze net zoals de bladeren in een ontsmette pot en giet er een azijnmengsel overheen, al dan niet op smaak gebracht met suiker, kruiden en specerijen,.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s