RECEPT: ROZENBOTTEL ‘HOT SAUCE’

Vorige week was ik lekker aan het wandelen, samen met mijn vrouw Ellis en hond Aiko. Door de duinen, tegen de wind in heen; over het strand, met de wind in de rug terug. Het is dan natuurlijk feest als je onderweg langs de vele rozenbottelstruiken loopt, en er nog genoeg rijpe bottels overgebleven zijn om er een handje van mee te plukken. Toen ik laatst research aan het doen was voor een rozenbottelstruik in de achtertuin kwam ik erachter dat in principe elke rozensoort bottels produceert, maar dat is weer een ander verhaal.

Terug naar de geplukte bottels. Omdat ik nog een bakje pepers in de vriezer had liggen die moesten worden verwerkt, leek het mij een goed idee om eens te experimenteren met ‘hot sauce’. Deze gefermenteerde gladde sambal wordt weleens op smaak gebracht met vruchten zoals mango of ananas, maar inheemse, CO2-voetafdruk’vrije’ rozenbottels gebruiken is natuurlijk veel leuker! Voor dit recept heb ik twee habanero’s, een handje vol rawit’s en twee ‘normale’ Spaanse pepers gebruikt, maar gebruik vooral elke pepersoort al naar gelang de gewenste pittigheidsgraad.

Ingrediënten:


200 gram pepers
100 gram rijpe rozenbottels
1 teentje knoflook
20 gram bruine basterdsuiker
1/2 theelepel zout
20 milliliter azijn
1 theelepel umami

Was de rozenbottels goed, snijd ze doormidden en ontdoe ze van de zaden. Stop ze met de pepers, knoflook, het suiker en zout in de een kleine keukenmachine en maal het redelijk fijn, het hoeft niet helemaal glad. Zorg er wel voor dat je de pepers in iets kleinere stukken in machine stopt, dan maalt het beter. Alles kan ook gewoon in de vijzel worden fijngemalen als deze groot genoeg is.

Ontsmet vervolgens een glazen (weck)pot met kokend water en stop hier de peperpasta in. Zet de pot vervolgens een kleine week op een donkere plek op kamertemperatuur zodat het geheel kan fermenteren. Roer de pasta elke dag even om.

Voeg na een week de azijn en de umami toe (vissaus, miso, sojasaus, maggi, worchestershiresaus: verzin wat leuks!) en maal het geheel nu helemaal glad in de keukenmachine. Je kunt het nog door een bolzeef halen om het super glad te krijgen, maar dat is niet noodzakelijk. 

Stop alles weer in een (ontsmette) pot en klaar!